Η 'Αεραλάνδη' είναι το ανεξάρτητο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, του Χάρη Ραφτογιάννη, με πρωταγωνιστές τους Αέρα Πατέρα

‘Ενα ντοκιμαντέρ για την ''Πραγματικότητα που δεν υπάρχει'' και την ιστορία του μουσικού σχήματος των Αέρα Πατέρα τα τελευταία 16 χρόνια.

*συντάκτης Μανώλης Κριτσωτάκης, inExarchiagr  

 

“Υπάρχει μια χώρα. Εκεί πάνω. Ένα ιπτάμενο τίποτα. Και θα ιδρυθεί το 2024.” 

Ο βραβευμενος για τις μικρού μήκους ταινίες του κινηματογραφιστής Χάρης Ραφτογιάννης (True Blue, Πρώτος Έρωτας κ.α) μετά από δέκα έξι ολόκληρα χρόνια κινηματογράφησης ολοκλήρωσε και παρουσιάζει το πρώτο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ, την “Αεραλάνδη’. Ξεκινώντας από τους Ανοιχτούς Ορίζοντες του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλόνικής όπου και έκανε την επίσημη ελληνική πρεμιέρα του, η “Αεραλανδη”, η ταινία μικτής τεχνικής που ξεκίνησε το 2005 και ολοκληρώθηκε το 2021, όπου και παρουσιάστηκε στο Visions du Reel Film Market, πραγματεύεται το το Χάος, την Δημιουργία, την Αποδόμηση, την Φυγή και το Λάθος. 

//Διαβάστε ακόμη: Το ανεξάρτητο ντοκιμαντέρ "Αεραλάνδη" για τους Αέρα Πατέρα στον κινηματογράφο Άστορ

 

Remote video URL

teaser trailer Αεραλάνδη

Αντικείμενο της Αεραλάνδης αποτελούν οι Αέρα Πατέρα (στυλιζαρισμένο ως: ΑΕΡΑ ΠΑΤ∄ℝΑ). Συστάσεις για τους Αέρα Πατέρα: Οι Αέρα Πατέρα είναι ένα από μακροβιότερα εν ενεργεία ελληνικά συγκροτήματα, που σχηματίστηκε το 1989 και χαρακτηρίζονται από μια αταξινόμητη διάθεση και μια ελεύθερη σύνθεση. Η ιστορία τους ξεκινά, το 1985 όταν ο Ποιητής συνάντησε τον Κλούβιο, στην Ωραία Κέρκυρα, με σκοπό να βγάλουν ένα περιοδικό. Το περιοδικό ονομάστηκε Αέρα Πατέρα όλως κατά τύχη. Ακριβώς έτσι ονομάστηκε και η μπάντα το 1989 που επρόκειτο να δημιουργηθεί με σκοπό να παίξει στο 3ο (πρώτο) ανεξάρτητο ροκ φεστιβάλ Better World, New World εκείνη τη χρονιά στον Πάνορμο της Μυκόνου. Ήταν όταν ο Τζίμης συνάντησε τον κύριο Δημητριάδη, αφού πρώτα είχε συναντήσει τον ποιητή. Έχουν συμμετάσχει σε δεκάδες εκατοντάδες χιλιάδες εκατομμύρια συναυλίες, φάσεις , events, ταξίδια, φεστιβάλ και ό,τι άλλο βάζει ο νους. 

Το μουσικό φαινόμενο της κολεκτιβας που πειραματίζεται ελευθεριακά πάνω στις μουσικές φόρμές και την σύνθεσή της αλλά και τα δομικά ερωτήματα που προκύπτουν όταν θα υπάρξει η ανάγκη για δομή, καταγράφει ενώ συγχρόνως ενσωματώνεται σε αυτό ο σκηνοθέτης. Στο αρχειακό υλικό που συνθέτει το ντοκιμαντέρ τα Εξάρχεια, η Λέρος και άλλα δημιουργικά χαώδη γεωγραφικά σημεία αποτελούν πεδία της καταγραφής του χρόνου και του τόπου που αφορά τη μπάντα. Η Αεραλάνδη θα εμφανιστεί σε κινηματογραφικά φεστιβάλ, οι Αέρα Πατέρα μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε!  


Αέρα πατέρα “Φύγε πιο γρήγορα”,ένα από τα τραγούδια που ακούγονται στην ταινία.
 
 

 
Ο σκηνοθέτης Μανώλης Κριτσωτάκης* είδε και μας μεταφέρει στο αταξινόμητο χάος της “Αεραλάνδης”. 

“Τους Αέρα Πατέρα τους είχα δει για πρώτη φορά live στο κτίριο της σχολής Τοπογράφων κατά τα τέλη των 90s. Ήταν μία συναυλία που σε έκανε να αναρωτηθείς αν οι άνθρωποι που έβλεπες να παίζουν κάτι σαν ροκ ήταν μουσικοί, ή παρέα που είχε έρθει από το κοντινότερο μεζεδοπωλείο, ή μέλη του κοινού, ή όλα αυτά μαζί. Αμέσως μόλις ξεπερνούσες αυτό το, ας το παραδεχτούμε, αχρείαστο ερώτημα και αφηνόσουν στους ζωηρούς ρυθμούς και τον ελεύθερο στίχο, γινόσουν και εσύ κομμάτι της συναυλίας ακόμη και αν δεν ήξερες να παίζεις μουσική. Είκοσι και κάτι χρόνια μετά, είδα το ντοκιμαντέρ Αεραλάνδη του Χάρη Ραφτογιάννη. Μέσα σε κάτι λιγότερο από εκατό λεπτά, ο σκηνοθέτης επιχειρεί να ανακαλύψει την τάξη στο μουσικό και δομικό χάος του συγκροτήματος που ξεκίνησε από τη Μύκονο το 1989, στοχεύοντας το 2024 να ιδρύσει το δικό του ουτοπικό μη κράτος που δίνει και το όνομα στην ταινία. Συναισθηματικός αλλά και πειραματικός, ο πάντα εκτός κάδρου σκηνοθέτης, γίνεται και εκείνος με τη σειρά του ένα ακόμη μέλος αυτής της μουσικής συντροφιάς καταγράφοντας παραστάσεις, πρόβες, πολιτικές απόψεις, ως και κηδείες των πολυάριθμων μελών της. Άλλωστε όπως λέει και ο εκ των ιδρυτικών μελών Τζίμης «ο καθένας είναι εν δυνάμει μέλος των Αέρα Πατέρα». Από μια τέτοια ταινία δε θα μπορούσε να λείπει το χιούμορ, που εναλλάσσεται με τη διάθεση για πολιτική κριτική και ενδοσκόπηση, που είναι και η πηγή των σουρεαλιστικών στίχων που πάντα έλεγαν τα πιο σοβαρά πράγματα με τον πιο αστείο τρόπο. Η ταινία του Χάρη Ραφτογιάννη είναι μια εμπειρία όπως και οι συναυλίες της μπάντας, ένα τραγούδι χωρίς απαραίτητα αρχή, μέση και τέλος, μία οπτικοακουστική σύνθεση που θα έγραφε ο Γκοντάρ αν ήταν και εκείνος μέλος των Αέρα Πατέρα (μήπως δεν είναι;), μια ταινία για όσους υπήρξαμε νέοι τη δεκαετία του 90 και μία απόπειρα καταγραφής του άυλου. Βλέπεται "Αέρα Πατέρα".”

 

Αέρα Πατέρα- Πως Θ' Ανοίγουμε Τις Μπύρες, ένα από τα τραγούδια που ακούγονται στην ταινία. 
 

*Το ντοκιμαντέρ ολοκληρώθηκε το 2021 με την συμβολή του Κτίρια τη Νύχτα στον ήχο. Η μουσική της ταινίας είναι από τους 'Αέρα Πατέρα'. Συμπαραγωγός είναι η βραβευμένη δημιουργός του ανεξάρτητου Κινηματογράφου Micah Magee, με συμμετοχές και διακρίσεις σε φεστιβάλ όπως το Oberhausen, Berlin, Rotterdam. 

*Η Αεραλάνδη έκανε την πρεμιέρα της στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

 

ΣΥΝΟΨΗ
"Η πραγματικότητα δεν υπάρχει": Είναι το σύνθημα της χαοτικής και ανοιχτής μουσικής μπάντας των 'Αέρα Πατέρα'. Όταν κάποια μέλη, κουρασμένα από το διαρκές χάος, απαιτήσουν μια μορφή δομής, ο Τζίμης - ο άτυπος αρχηγός του γκρουπ - θα πρέπει να συμβιβαστεί ή να αναμετρηθεί άλλη μια φορά με την "Πραγματικότητα που δεν υπάρχει".

 

Credits 
Κάμερα, ηχοληψία, σενάριο, σκηνοθεσία, μοντάζ : Χάρης Ραφτογιάννης
Αποκατάσταση, μίξη & σχεδιασμός ήχου: Κτίρια τη Νύχτα| Μουσική : Αέρα Πατέρα 
Συμπαραγωγή : Micah Magee| Παραγωγή : Χάρης Ραφτογιάννης |Με την υποστήριξη του ΕΚΚ

Περισσότερα για το ταινιάκι στην σελίδα της Aεραλάνδης στο Facebook
 
 
*Ευχαριστούμε τον Μανώλη Κριτσωτάκη. Το μεγαλύτερο όνειρο του Μανώλη Κριτσωτάκη θα ήταν να μπορέσει να μεταδώσει το πάθος του για αυτό τον λιγότερο  προβεβλημένο κινηματογράφο που όμως αξίζει την προσοχή μας, σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Έχει σκηνοθετήσει δύο ντοκιμαντέρ και εργάζεται στην κινηματογραφική παραγωγή χωρίς να εγκαταλείπει το θεωρητικό της κομμάτι.
 
 

**παρουσιάζεται στον κινηματογράφο ΑΣΤΟΡ τον Ιανουάριου του 2024. Πληροφορίες εδώ.

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Το Τheatre of the NO, το πρώτο αγγλόφωνο θέατρο της Αθήνας, παρουσιάζει την μουσική κωμωδία του ιδρυτή του Yoel Wulfhart, σε σκηνοθεσία Μάνου Τσότρα, προσφέροντας στο μενού γέλιο και τροφή για σκέψη.

think

124 ταινίες από 42 χώρες, 40 περφόρμανς και 2 εργαστήρια μας περιμένουν για δύο ημέρες του Απριλίου, στο φεστιβάλ που διοργανώνει το Ινστιτούτο Πειραματικών Τεχνών, στο Θέατρο Εμπρός στου Ψυρρή.

think

«Όταν έχεις κουραστεί να κάνεις έρωτα με την ασχήμια, το να πέσεις σ’ έναν πελάτη με φιλντισένιο χαμόγελο που σου λέει πόσο όμορφη είσαι μες στη βροχή και κάτω απ’ το μπαλκόνι σου, κι έχει την πρόνοια να μη...

think

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter