Ο Άραξος, στη γωνία της Μαυρομιχάλη και Διδότου, με ολόφρεσκα γαλακτοκομικά και παγωτό .. όπως παλιά!

Από τους μικρούς κτηνοτρόφους της Πάτρας και της ελληνικής υπαίθρου στο κέντρο της Αθήνας. Η γαλακτοκομία αλλιώς αλλά και όπως την ξέρουμε και όπως μας τη συστήνει το νέο σημείο στα Εξάρχεια, με την αειφόρα λογική και τα πεντανόστιμα γαλακτοκομικά. Αγνά γαλακτοκομικά προϊόντα υψηλής ποιότητας, από 100% ελληνικό γάλα.

Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / Φωτογραφίες: Georgia Maragopoulou - advart / Eπιμέλεια δημοσίευσης: George Fiorakis 

 

Τα γαλακτοπωλεία αποτελούν ένα κομμάτι της διατροφικής μας παράδοσης. Χαραγμένα στη μνήμη μας, μαζί με τα μπακάλικα και τα παντοπωλεία, είναι τα σημεία εκείνα που μας έπαιρνε ρυζόγαλο ο παππούς και η γιαγιά και οι στάσεις μας στις παιδικές διακοπές, στις επιστροφές από τα μπάνια και τις εκδρομές που σταματάμε να γεμίσουμε μια σακούλα με γιαούρτι στο πήλινο. Στο αθηναϊκό κέντρο, τα γαλακτοπωλεία είναι μια παλιά ιστορία με ιστορικά γευστικά σημεία, όπου οι Αθηναίοι πάντα αποζητούσαν τα εκλεκτά παραδοσιακά εδέσματα γάλακτος. Πρόσφατα λοιπόν τα Εξάρχεια, που αρκετά παλαιότερα φιλοξενούσαν, για όσους το προλάβαμε, το μικρό γαλακτοπωλείο της Τσαμαδού, απέκτησαν ένα γαλακτοπωλείο που συνεχίζει και εκσυγχρονίζει αυτή την τόσο πολύτιμη διατροφική κουλτούρα μας. Στις μέρες άλλωστε η νοοτροπία μας γύρω από τη γνώση γύρω από τα διατροφικά προϊόντα που καταναλώνουμε έχει αλλάξει ανεπιστρεπτί. Η μεγάλη στροφή προς τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα και η ηθική κατανάλωση είναι γεγονός, και οι νέες γενιές έχουν ήδη επανεκτιμήσει την υγεία, την κοινωνική και τη γευστική αξία των τοπικών προϊόντων και των μικρών παραγωγών.  

Στη γειτονιά των Εξαρχείων άλλωστε οι πιο αειφόρες διατροφικές συνήθειες πάντα βρίσκουν τόπο, από παραδοσιακά και νεότερα μπακάλικα, τη λαϊκή της Καλλιδρομίου και - έως πρόσφατα - της πλατείας, τα vegan σποτ και τα μικρά μαγειρεία με το μαμαδισιο φαγητό, εδώ η κριτική σκέψη σε σχέση με τη διατροφή και όχι μόνο είναι δεδομένη. Αυτό σκέφτηκε και ο κος Νίκος Πετρόπουλος, δεύτερη γενιά στο τιμόνι του Άραξού, όταν από την Πάτρα αποφάσισε να ανοίξει το πρώτο κατάστημα λιανικής Άραξος, στην Αθήνα όπως μας λέει όσο δοκιμάζουμε, τα φιλέματα που μας βγάζει επιμένοντας και προσπαθούμε να συγκεντρωθούμε, αφού το παγωτό με γεύση καβουρδισμένο αμύγδαλο μας δυσκολεύει.

 

Εικόνα
Άραξος γλυκά Εξάρχεια γαλακτοπωλείο παγωτό τυρί

 

Εικόνα
Άραξος γλυκά Εξάρχεια γαλακτοπωλείο παγωτό τυρί

 

Εικόνα
Άραξος γλυκά Εξάρχεια γαλακτοπωλείο παγωτό τυρί

Άραξος / Διδότου 30 & Μαυρομιχάλη, Εξάρχεια - Αθήνα
Facebook - Instagram 

 

Τι να προσέχουμε όταν διαλέγουμε γαλακτοκομικά προϊόντα: Πρώτα απ όλα τη μικρή ημερομηνία λήξης, μετά τη μεταφορά. Τα φρέσκα του Άραξου θέλουν λεπτότητα στο τρόπο που τα μεταφέρουμε (αν δεν τα φάμε στο δρόμο) μιας και η φρεσκάδα τους τα καθιστά ευπαθή. 

 

Μη σε μπερδέψει η μοντέρνα και λιτή αισθητική του καταστήματος, η παράδοση είναι αυτή που πρωταγωνιστεί εδώ. Ο κύριος Νίκος ανέλαβε μετά από σπουδές στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων και μεταπτυχιακά στην τεχνολογία τροφίμων, την οικογενειακή “οικοτεχνία” του μπαμπά Ανδρέα Πετρόπουλου. Ο Άραξος μετράει τριάντα έξι χρόνια ιστορίας, παίρνει το όνομά του από το χωριό Άραξος στην Αχαϊκή ύπαιθρο. Εκεί συναντιέται η θάλασσα με τα αχαϊκά “Μαύρα βουνά” και το δάσος(περιοχή Natura) της Στροφυλιάς και εκεί ξεκίνησε η πρώτη μονάδα παραγωγής γάλακτος τού Άραξου το 1987. Η πρώτη οικοτεχνία του Άραξου αφορούσε την παραγωγή γάλακτος, στην πορεία εξελίχθηκε σε μια πρωτότυπη και βραβευμένη μονάδα, μεταποίησης και συνεργάστηκε με άλλους κτηνοτρόφους της περιοχής. Στην αρχή το γάλα από τα προβατάκια μετατρέπονταν σε νόστιμα τυριά και σε στραγγιστό γιαούρτι με τον παραδοσιακό τρόπο στραγγίσματος και, όπως μαθαίνουμε εδώ, ακριβώς ο ίδιος τρόπος διατηρείται στην παραγωγή του Άραξος στραγγιστού γιαουρτιού και σήμερα.    

 

Εικόνα
Άραξος γλυκά Εξάρχεια γαλακτοπωλείο παγωτό τυρί

 

Εικόνα
Άραξος γλυκά Εξάρχεια γαλακτοπωλείο παγωτό τυρί

 

Εικόνα
Άραξος γλυκά Εξάρχεια γαλακτοπωλείο παγωτό τυρί

 

Εικόνα
Άραξος γλυκά Εξάρχεια γαλακτοπωλείο παγωτό τυρί

 

Για την ιστορία: Η οδός Διδότου ήταν αγροτόδρομος μέχρι το 1884 και ονομαζόταν Καποδιστρίου. Το σημερινό της όνομα το πήρε από τον Γάλλο εφευρέτη της στερεοτυπίας, φίλο και μαθητή του Αδαμάντιου Κοραή, με ενεργή συμμετοχή στην Ελληνική Επανάσταση, Αμβρόσιου Φιρμίνου Διδότο. 

 

Όταν χρησιμοποιείς σωστές πρώτες ύλες το καταλαβαίνει κανείς από την πρώτη κουταλιά!” Συζητάμε για τη μεγάλη σημασία που έχει η παραγωγή τοπικών προϊόντων και τον σημαντικό ρόλο που παίζει στη φρεσκάδα, στις -υψηλής ποιότητάς και διαλεχτές- πρώτες ύλες αλλά και τον ρόλο των τοπικών παραγωγών στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στον περιορισμό των εισαγωγών και τελικά στα προϊόντα με πραγματικά μικρή ημερομηνία λήξης που καταλήγουν στο τραπέζι μας. Συγχρόνως, ειδικότερα στο κομμάτι της γαλακτοκομίας, οι μικρές οικοτεχνίες και βιοτεχνίες εξασφαλίζουν καλή ζωή και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τα ζώα που συμμετέχουν στη διαδικασία. Στον Άραξό κάθε μέρα αυτή η διαδικασία ξεκινάει από τις πέντε τα ξημερώματα όταν συλλέγεται το φρέσκο γάλα από τους μικρούς κτηνοτρόφους (μέχρι 20-30 αγελάδες ο καθένας) που βρίσκονται πολύ κοντά στη βιοτεχνία και γνωρίζονται προσωπικά. Πρόβατα και αγελάδες παράγουν την πρώτη ύλη στις μικρές συνεργαζόμενες κτηνοτροφικές μονάδες. Στα προσεχώς προϊόντα με κατσικίσιο γάλα, μιας και η παράδοση και η αναζήτηση του κόσμου το επιβάλει! Το γάλα πρέπει να φτάσει όσο πιο γρήγορα γίνεται μιας και περνάει μόνο μία φορά από επεξεργασία και παράγονται μόνο μικρές ποσότητες από όλα τα προϊόντα του Άραξου. Έτσι καθημερινά από τις μονάδες τους Άραξου σε Αχαΐα και Αττική έρχονται στα Εξάρχεια γιαούρτια, κρέμες, παγωτό που αν πετύχεις την ώρα που φτάνουν (κάνουν τροφοδοσία αυστηρά ανά δύο ημέρες, μόνο με μικρές ποσότητες για να είναι όσο το δυνατόν πιο φρέσκα) η κρέμα είναι μόλις μίας ώρας. Στα τυριά εδώ βρήκαμε γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα, ανθότυρο, φέτα και κεφαλοτύρι, ενώ οι τιμές τους αν και δε διαφέρουν από αυτά που βρίσκουμε σε μεγάλα καταστήματα, η ποιότητα τους είναι εντελώς διαφορετική. 

 

Εικόνα
Άραξος γλυκά Εξάρχεια γαλακτοπωλείο παγωτό τυρί

 

Εικόνα
Άραξος γλυκά Εξάρχεια γαλακτοπωλείο παγωτό τυρί

 

Εικόνα
Άραξος γλυκά Εξάρχεια γαλακτοπωλείο παγωτό τυρί

 

Εικόνα
Άραξος γλυκά Εξάρχεια γαλακτοπωλείο παγωτό τυρί

 

 

Ήξερες ότι; Το πανί που στραγγίζεται παραδοσιακά το γιαούρτι αποτελείται από εκατό τοις εκατό βαμβάκι και ονομάζεται “τσαντίλα”. Η αργή στράγγιση χωρίς μηχανικά μέσα και καταπόνηση εξασφαλίζει μικρή οξύτητα και την αυθεντική γεύση του στραγγιστού. 

 

Ωραία η παράδοση αλλά πώς μπορεί να συμβαδίζει το γαλακτοκομικό προϊόν με την εποχή και, βέβαια, με το κέντρο της Αθήνας; Τα προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας εμπλουτίζονται με αντίστοιχα υλικά και αποκτούν ιδιαίτερες γεύσεις. Ξεχωρίσαμε τη συνεργασία με τους μαστιχοπαραγωγούς της Χίου για το ρυζόγαλο με μαστίχα αλλά και την κρέμα με βελγική σοκολάτα.  Τη σύγχρονη ματιά της νέας γενιάς που τρέχει το γαλακτοπωλείο και την οικοτεχνία την ανακαλύπτει κανείς και στις γεύσεις του παγωτού που φυσικά το παγωτό γιαούρτι με αγριοκέρασο ή βατόμουρο είναι ό,τι καλύτερο για τους καλοκαιρινούς μας περιπάτους στο κέντρο. 

 

Εικόνα
Άραξος γλυκά Εξάρχεια γαλακτοπωλείο παγωτό τυρί

 

Εικόνα
Άραξος γλυκά Εξάρχεια γαλακτοπωλείο παγωτό τυρί

 

Όταν τριγυρνάμε στο κέντρο λοιπόν να βρούμε τα βιβλία και τις μουσικές των διακοπών στις εκδόσεις και τα βιβλιοπωλεία της Διδότου και της Μαυρομιχάλη, πλέον μπορούμε να κάνουμε μία στάση για παγωτάκι ή κρέμες, ρυζόγαλα και καλούδια. Και αν πεινάσουμε παίρνουμε και ένα καφεδάκι παρέα με τα φρέσκα τσιμπήματα που φυσικά γεμίζονται με τυριά δικά τους για το δρόμο. Και αν τα χρόνια περνούν και οι γενιές και οι μόδες αλλάζουν, πάντα μια ανάμνηση διακοπών θα ξυπνάει σε κάθε κουταλιά από γιαούρτι ή κρέμα βανίλια.
 

Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / Φωτογραφίες: Georgia Maragopoulou - advart / Eπιμέλεια δημοσίευσης: George Fiorakis 

 

Information

Άραξος Γαλακτοκομικά

Αγνά γαλακτοκομικά προϊόντα υψηλής ποιότητας, από 100% ελληνικό γάλα
Παγωτό - Τυρί - Γάλα - Γιαούρτι - Κρέμες

Διδότου 30 & Μαυρομιχάλη, Εξάρχεια - Αθήνα
203627949 

Facebook - Instagram 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Η Αργυρώ και η Ευαγγελία Κοκκίνη συνεχίζουν την παράδοση και εξελίσσουν τις υπηρεσίες στον νέο χώρο του στεγνοκαθαριστηρίου Athens Laundry. Βουτάμε στα καθαρά μας ρούχα και την ιστορία ενός επαγγέλματος και...

Go Out

Η Μαριαλένα μεγάλωσε στο βιβλιοπωλείο της μητέρας της στο Βαρθολομιό και αποφάσισε να ανοίξει ένα μικρό βιβλιοπωλείο στα Εξάρχεια. Οικείο σαν τα βιβλιοπωλεία γειτονιάς που μας μεγάλωσαν, το Book/owski’s...

Go Out

Μια δραστήρια εξαρχειώτισσα, η Ευαγγελία Σωτηροπούλου, δημιούργησε το πρότζεκτ Oinosporos. Χειροποίητα φυσικά καλλυντικά και προϊόντα, από το λάδι του κουκουτσιού του σταφυλιού, με μια ολιστικά φιλική προς το...

Go Out

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter