Από τα Εξάρχεια, ολούθε! Επιλεγμένα αυθεντικά vintage & second hand ρούχα από το Yesterday's Bread στην Καλλιδρομίου και τη νέα του βάση στα ιντερνέτς

Εδώ και είκοσι έξι χρόνια η ομάδα του Yesterday's Bread ντύνει τους ανήσυχους Αθηναίους με διαλεγμένα ρούχα από δεύτερο χέρι και αυθεντικά βίντατζ αξεσουάρ. Μαθαίνουμε τα νέα του βιντατζάδικου και της ομάδας, χαζεύοντας τις νέες παραλαβές και τη φρέσκια τους ιστοσελίδα.

Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / Φωτογραφίες: Georgia Maragopoulou - advart / Eπιμέλεια δημοσίευσης: George Fiorakis 

 

Κάθε Φλεβάρη το πιο all time clasic αθηναϊκό κατάστημα second hand - vintage που γεννήθηκε και μεγαλώνει στα Εξάρχεια κλείνει άλλον ένα χρόνο ζωής. Από το 1997 όταν ο Στράτος Μπιλόλμας άνοιξε το πρώτο κατάστημα Dada underground, δίπλα στο Dada, έως το 1999 που μεταφέρθηκε και παρέμεινε στην οδό Καλλιδρομίου και το 2019 που στα 22 χρόνια -τσέκαρε το αφιέρωμα του 2019 του inexarchiagr εδώ- του χωρίστηκε σε δύο αντικριστά καταστήματα: το Yesterday's Bread παραμένει ένα πραγματικά εξειδικευμένο και πρωτοπόρο στο είδος του σημείο που εμπιστευόμαστε για το ντύσιμό μας. 

Το Yesterday’s bread αποτελούσε από πάντα το κοινό μυστικό των αντεργκράουντ μουσικών φυλών της Αθήνας που έφτιαχναν το ενδυματολογικό τους αποτύπωμα μέσα από το diy και τα μετρημένα-στο-χέρι σημεία. Σημεία που στήριζαν μια πιο ροκ εν ρολ αισθητική και στάση ζωής, και ναι, η στάση στην Καλλιδρομίου ήταν στανταράκι. Από τις υποκουλτούρες των αναλογικών παιδιών των 1970s, τους ημιψηφιακούς/ημιαναλογικούς μιλένιαλς των 1980s και τα 24/7 συνδεδεμένα παιδιά των 1990s και των 2000s, όλοι, για τους δικούς τους λόγους και μέσα από και στην αισθητική της κάθε γενιάς, είτε στις βόλτες τους, είτε ηλεκτρονικά, βρίσκουν σημεία αναφοράς και ικανοποιούν την ανάγκη της προσωπικής έκφρασης μέσα από τη μοναδικότητα που προσφέρει το second hand και vintage ντύσιμο. 

 

Εικόνα
Yesterday's Bread Vintage Second hand Ρούχα Μεταχειρισμένα Καλλιδρομίου

 

Εικόνα
Yesterday's Bread Vintage Second hand Ρούχα Μεταχειρισμένα Καλλιδρομίου

 

Εικόνα
Yesterday's Bread Vintage Second hand Ρούχα Μεταχειρισμένα Καλλιδρομίου

Yesterday's Bread  /  Facebook  - Instagram  -  Eshop

 

Το σύνηθες πέρασμα στο Yesterday's Bread -του Στράτου, της Δάφνης, του Μπίλια του σκύλου μασκότ και των άλλων παιδιών- παραπέμπει μάλλον σε  βεγγέρα* όπως λένε στα νησιά, και ταιριάζει πάντα στις βόλτες μας στο νησί των Εξαρχείων. Ωραία και πραγματικά πολλά ρούχα για κάθε φύλο και κάθε μέγεθος, μουσικές πάντα σούπερ, καλές τιμές και αυτή η φιλική στάση των παιδιών που σκοπός τους είναι, όπως λένε και οι ίδιοι, να κάνουν “φίλους τους πελάτες και τους φίλους πελάτες” αποτελούν την εμπειρία και τη συνήθεια του να ψωνίζει κανείς εδώ. Κακά τα ψέματα όμως δεν είμαστε όλες και όλοι τόσο τυχερές και τυχεροί ώστε να έχουμε την Καλλιδρομίου στα πόδια μας και αυτό είναι κάτι που καιρό τώρα ήθελε να φροντίσει η ομάδα. Έτσι η παύση της καραντίνας αποτέλεσε, όπως μας είπε η Δάφνη, το έναυσμα για να δημιουργηθεί το ηλεκτρονικό κατάστημα - eshop (τσέκαρε τις προσφορές εδώ) “και να μην τρελαθούμε”. Εξωστρεφείς όπως είναι οι άνθρωποί του, με το eshοp άνοιξαν μία δίοδο επικοινωνίας με όλες, όλους και παντού!

*Η βεγγέρα ήταν η βραδινή επίσκεψη σε σπίτι που συχνά κρατούσε για πολλές ώρες. Ένα από τα έθιμα που ανέπτυσσαν την κοινωνικότητα αναμέσα στους κατοίκους ενός χωριού, κυρίως τις νύχτες του χειμώνα.

 

Εικόνα
Yesterday's Bread Vintage Second hand Ρούχα Μεταχειρισμένα Καλλιδρομίου

 

Εικόνα
Yesterday's Bread Vintage Second hand Ρούχα Μεταχειρισμένα Καλλιδρομίου

 

Εικόνα
Yesterday's Bread Vintage Second hand Ρούχα Μεταχειρισμένα Καλλιδρομίου

Νέες παραλαβές - Προσφορές - Γυναικεία

 

Είναι γεγονός ότι υπάρχει μία σύγχυσή για το τι είναι τελικά vintage στις μέρες μας. Τι είναι ένα αυθεντικό vintage κομμάτι και τελικά πόσα ρούχα υπάρχουν για να καλύψουν την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση, που καλώς και υπάρχει, για ρούχα από άλλες εποχές; Η Δάφνη μας θυμίζει ότι για να θεωρηθεί ένα κομμάτι ένδυσης ή ένα αντικείμενο vintage θα πρέπει να ακολουθεί κάποιους κανόνες όπως το να μην μπορεί να αναπαραχθεί ξανά, να είναι παραπάνω από 20 ετών, να είναι προϊόν μια τεχνολογίας ή μιας εταιρείας που δεν υπάρχει πια και ούτω καθεξής. Συγχρόνως, συζητάμε για τα outlet που προσφέρουν τριγύρω μας αυτές τις τεράστιες ποσότητες ρούχων από fast fashion. Η ποιότητα και η αποστείρωση, για παράδειγμα, που για το Yesterday’s Bread παίζει πρωταρχικό ρόλο και όπως μας εξηγεί ακολουθούνται πολύ αυστηρά πρωτόκολλα είναι κάποια ζητήματα του ανοίγματος της αγοράς αυτής. Οτιδήποτε περνάει στην πώληση στα καταστήματα έχει περάσει από κλίβανο, και όσο το κοινό μεγαλώνει, τόσο θα πρέπει να παραμένουμε πιστοί στη λογική της αειφορίας και της σημασίας στη λεπτομέρεια στον τρόπο που προμηθευόμαστε ακόμα και τα second hand μας. Τα ρούχα, τα παπούτσια και τα αξεσουάρ που βρίσκουμε εδώ προέρχονται εδώ και είκοσι έξι χρόνια από την σταθερή συνεργασία του καταστήματος με τον ίδιο προμηθευτή από την Αλμέρα της Ολλανδίας και πάντα με πιστοποίηση αποστείρωσης.  

Συλλέγοντας ενδυματολογικές εμπειρίες και ρουχαλάκια για φόρεμα στο διαδίκτυο. Το eshop του Yesterday’s Bread είναι και αυτό εξαρχειώτικο, αρκετά ανθρωποκεντρικό και διαδραστικό. Τι σημαίνει αυτό; Για αρχή ότι όταν κλείσεις ή αγοράσεις κάτι από το site, τα παιδιά θα επικοινωνήσουν μαζί σου μέσα σε 24 ώρες για τις λεπτομέρειες. Στις επιλογές οnline του site βρίσκουμε συγκεκριμένες κατηγορίες από σπέσιαλ κομμάτια που θα βρει κανείς στο μαγαζί. Ιδιαίτερα vintage φορέματα, κιμονό, ιδιαίτερα κομμάτια όπως γκοθ κάπες, λαμέ, μπροκάρ, παγιέτες χειροποίητες πάνω σε μετάξι, γούνες και δερμάτινα αλλά και μεγάλες εταιρείες όπως είναι οι Barbour, Northface, Jack Wolfskin ή Dr.Martens και η Adidas. Σημειωτέον, στο site ανεβαίνουν ελάχιστα από τα ρούχα που υπάρχουν στα φυσικά καταστήματα. Στην ουσία πρόκειται για ένα επιμελημένο eshop με ιδιαίτερα κομμάτια που δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους που είτε βρίσκονται στο εξωτερικό, είτε στην επαρχία, είτε στα προάστια της πόλης και δεν είναι εύκολο να περάσουν από εδώ. Για αυτές και αυτούς που βρίσκονται εδώ: στο site μπορείς να “καπαρώσεις” αυτό που σου γυάλισε και να περάσεις να το πάρεις εντός μίας εβδομάδας. Διατηρώντας την ανθρώπινη επαφή σε προτεραιότητα, τα παιδιά κάνουν παραδόσεις εντός Αθηνών οι ίδιοι, οπότε πέρα από τη χαρά να αγοράζεις κάτι μοναδικό ή κάτι σε πραγματικά καλή κατάσταση και σούπερ τιμή, μπορεί και να γνωρίσεις και κάποιο μέλος της ομάδας. 

 

Εικόνα
Yesterday's Bread Vintage Second hand Ρούχα Μεταχειρισμένα Καλλιδρομίου

 

Εικόνα
Yesterday's Bread Vintage Second hand Ρούχα Μεταχειρισμένα Καλλιδρομίου

 

Εικόνα
Yesterday's Bread Vintage Second hand Ρούχα Μεταχειρισμένα Καλλιδρομίου

 

Οι περιγραφές των μεγεθών παίζουν τεράστιο ρόλο στις διαδικτυακές αγορές μας, και αυτό είναι κάτι που τα παιδιά έχουν φροντίσει μέχρι τελικής λεπτομέρειας. “Καλό είναι να θυμόμαστε ότι ένα ρούχο βίντατζ ή δεύτερο χέρι είναι μοναδικό, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κρατάμε υπόψη ότι ίσως χρειαστεί μια μικρή μεταποίηση, και πάλι όμως αξίζει γιατί θα έχουμε κάτι ιδιαίτερο sur mesure και στα μέτρα μας για πολύ καιρό”. Στις περιγραφές των επιλεγμένων items στο yesterdaysbread.gr βρήκαμε αναλυτικά τα μέτρα και τα νούμερα που αντιστοιχούν σε κάθε χώρα άρα το μόνο που μένει είναι να πιάσουμε τη μεζούρα μας. “Τα νούμερα αλλάζουν από γενιά σε γενιά, να θυμόμαστε ότι πάντα ένα μεγαλύτερο νούμερο είναι μια πιο ασφαλής επιλογή”. Τέλος, να μη διστάζουμε και να μην ξεχνάμε να ρωτάμε το πώς πλένεται και πώς διατηρείται σωστά το ρούχο μας, κάθε ύφασμα, κάθε δεκαετία έχει τις ιδιαιτερότητές της και τα παιδιά θα μας κατευθύνουν κατάλληλα είτε στο φυσικό κατάστημα, είτε τηλεφωνικά.

Τα Εξάρχεια αλλάζουν συνεχώς. Καμία φορά μας θυμίζουν κάποια αγαπημένη μας μπάντα, που μπορεί να εξελίσσεται μουσικά αλλά να κρατάει σταθερό τον χαρακτήρα της. Ο κόσμος που συνεχίζει να επιλέγει τη γειτονιά και τα φρέσκα εγχειρήματα, βρίσκουν εδώ το πεδίο να αναπτυχθούν και να ριζώσουν. Ένα πεδίο που οφείλει πολλά στην κοινότητα που αποτελείται από τα κλασικά τους σημεία και την αυθεντική αλληλοϋποστήριξη. Το Yesterday's bread, πρωτοπόρο στη δημιουργία της τωρινής Μέκκας της Αθήνας του second hand, είναι ένα από αυτά. Και ναι, οι γενιές αλλάζουν και όλα πια επικοινωνούνται ψηφιακά αλλά είναι ωραία να ξέρεις ότι πίσω από το feed μιας σελίδας θα βρεις μια ομάδα που παραμένει τρου και ανθρώπινη. Μας αρέσει πολύ που ενώ συμβαδίζει με την εποχή του η ψηφιακή ταυτότητα του “χτεσινού ψωμιού” ακολούθει τους δικούς της κανόνες! 
 

Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / Φωτογραφίες: Georgia Maragopoulou / Eπιμέλεια δημοσίευσης: George Fiorakis 

 

Information

Yesterday's Bread
Vintage and Second Hand boutique

Καλλιδρομίου 87-89 και Καλλιδρομίου 2 & Ιουστινιανού
T:210 8811233

Facebook   Instagram   Eshop

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Η Μαριαλένα μεγάλωσε στο βιβλιοπωλείο της μητέρας της στο Βαρθολομιό και αποφάσισε να ανοίξει ένα μικρό βιβλιοπωλείο στα Εξάρχεια. Οικείο σαν τα βιβλιοπωλεία γειτονιάς που μας μεγάλωσαν, το Book/owski’s...

Go Out

Μια δραστήρια εξαρχειώτισσα, η Ευαγγελία Σωτηροπούλου, δημιούργησε το πρότζεκτ Oinosporos. Χειροποίητα φυσικά καλλυντικά και προϊόντα, από το λάδι του κουκουτσιού του σταφυλιού, με μια ολιστικά φιλική προς το...

Go Out

Στον πεζόδρομο της Τσαμαδού, η νεαρή και τολμηρή Αναστασία μας βουτάει στη σχεδόν κινηματογραφική αισθητική των 1970ς και 1980ς retro vintage ρούχων του Dark Cherry. Στην καρδιά του vintage, που είναι τα...

Go Out

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter