Oinosporos. Το πρωτοπόρο εγχείρημα, της Ευαγγελίας, που μετουσιώνει σε χειροποίητα προϊόντα την καρδιά του σταφυλιού.

Μια δραστήρια εξαρχειώτισσα, η Ευαγγελία Σωτηροπούλου, δημιούργησε το πρότζεκτ Oinosporos. Χειροποίητα φυσικά καλλυντικά και προϊόντα, από το λάδι του κουκουτσιού του σταφυλιού, με μια ολιστικά φιλική προς το περιβάλλον προσέγγιση. Γνωρίσαμε το βραβευμένο πρότζεκτ, δοκιμάσαμε τα καλλυντικά και μάθαμε για τις όχι τόσο γνωστές αλλά πραγματικά ενδιαφέρουσες ιδιότητες του γιγαρτέλαιου.

Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / Φωτογραφίες: Georgia Maragopoulou - advart / Eπιμέλεια δημοσίευσης: Γιώργης Φιοράκης

 

Από τους διονυσιακούς μύθους έως τη σύγχρονη οινολογία και την επιστήμη γύρω από την προσφορά του σταφυλιού, ο τόπος μας συνδέεται με την άμπελο, το σταφύλι και τα παράγωγά του για χιλιάδες χρόνια. Η βαθιά σύνδεση του τοπικού πολιτισμού με την καλλιέργεια του σταφυλιού αναφέρεται στους μύθους, την ιστορία και τη λαογραφία της χώρας, αποτελώντας έναν γεωργικό θησαυρό που συνδέεται άμεσα με τις ζωές των ανθρώπων που κατοικούν στη Μεσογειακή μας γη. Τι σχέση όμως μπορεί να έχουν τα ατελείωτα αμπέλια της ελληνικής υπαίθρου, η ποικιλομορφία στην παραγωγή μοναδικής προέλευσης οίνων και οι σεπτεμβριανοί τρύγοι που τόσο οικεία μας είναι, με τη σύγχρονη κοσμετολογία; Μια δραστήρια γυναίκα μεγαλωμένη στα Εξάρχεια, η Ευαγγελία, απαντά σε αυτό το ερώτημα με την πολύ πρωτοπόρα εφαρμογή της επιστημονικής έρευνας σε φυσικά καλλυντικά μέσα από το καινοτόμο project του Οinosporos. Αξιοποιώντας τις εξαιρετικές ιδιότητες του γιγαρτέλαιου, του ελαίου που παράγεται από το κουκούτσι του σταφυλιού, εφαρμόζουν ήπιες και φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές για τη δημιουργία καλλυντικών και βρώσιμων προϊόντων. 

 

Ήξερες ότι; Γίγαρτο ονομάζεται το κουκούτσι του σταφυλιού, ο καρπός ή αλλιώς ο πυρήνας του. Αυτός ο καρπός λοιπόν όταν φυτευτεί  εμπεριέχει όλα αυτά τα αναπαραγωγικά στοιχεία που γεννούν το φυτό του σταφυλιού. Το γίγαρτο λοιπόν, είναι ο σπόρος που γεννά το σταφύλι αλλά και ο σπόρος που έγινε η κινητήριος δύναμη για τη δημιουργία των φυσικών προϊόντων περιποίησης του Oinosporos.

 

Εικόνα
Οινόσπορος Καλλυντικά Σαπούνια Σταφύλι Oinosporos Αθήνα

 

Εικόνα
Οινόσπορος Καλλυντικά Σαπούνια Σταφύλι Oinosporos Αθήνα

 

Εικόνα
Οινόσπορος Καλλυντικά Σαπούνια Σταφύλι Oinosporos Αθήνα

Οινόσπορος - Oinosporos  | Χειροποίητα καλλυντικά 
Ηλεκτρονικό κατάστημα  
2103809918 

 

Λέγανε παλιά οι γιαγιάδες “αν δεν μπορείς να το φας μην το βάζεις στο πρόσωπό σου”, και απ’ ότι φαίνεται με το πέρασμα του χρόνου οι νεότερες γενιές επιστρέφουν σ’ αυτή την παλιά γνώση. Γνωρίσαμε λοιπόν την Ευαγγελία, διδάκτορα και οινολόγο που πάνω στη μεταπτυχιακή της έρευνα βασίστηκε η ιδέα για τον Oinosporos και την Εβίνα την αδελφή της που με τις επικοινωνιακές της ικανότητες και εμπειρία στηρίζει το πρότζεκτ. Όλα τυπικά ξεκινήσαν το 2017 με την απόφαση να εξελιχθεί η γνώση που προέκυψε από την έρευνα γύρω από τις ιδιότητες του γιγαρτέλαιου -και αν η λέξη μοιάζει άγνωστη τότε ίσως αν το πούμε “σταφυλοκουκουτσέλαιο” να είμαστε πιο σαφείς-. Στα αλήθεια όμως, και όπως προέκυψε από τη συζήτησή μας, έχουμε την εντύπωση ότι όλα ξεκίνησαν από την παιδική ηλικία των κοριτσιών που ενώ μεγάλωναν στα Εξάρχεια η αγαπημένη τους βόλτα ήταν στον μαγικό κόσμο του…φαρμακείου της πλατείας που τις πήγαινε ο παππούς τους, αφού περνούσαν, όπως μας αφηγήθηκε η Ευαγγελία, από το παλιό μοσχομυριστό φούρνο της Θεμιστοκλέους του Βαγγέλη. Ο πατέρας των κοριτσιών είναι φαρμακοποιός της έρευνας και από ότι φαίνεται το επιστημονικό δαιμόνιο πέρασε για τα καλά στην επόμενη γενιά που με τον δικό της μοναδικό τρόπο το ενσωμάτωσε στην ακαδημαϊκή γνώση. “Τα Εξάρχεια είναι βίωμα για εμάς αλλά και επιλογή. Γυρίσαμε σε άλλα μέρη και επιστρέψαμε για αυτό που ήταν και αυτό που παραμένει η γειτονιά”. Η μικρή Ευαγγελία το εξαρχειωτάκι μεγάλωσε, σπούδασε οινολογία στο ΤΕΙ Αθήνας, εξειδικεύτηκε στην έρευνα γύρω από την ολιστική εκμετάλλευση του σταφυλιού και της αμπέλου και τη “αξιοποίηση οινικών υποπροϊόντων” με το διδακτορικό της στο Χημικό του ΕΚΠΑ. Στην ουσία, και ενώ παράλληλα εργάζεται ως εκπαιδεύτρια στον τομέα της, εφαρμόζει στην πράξη και με τις πιο αειφόρες πρακτικές τις γνώσεις της, στο πλάι της η Εβίνα προσφέρει τις γνώσεις της στην επικοινωνία και παρέα δίνουν ζωή στον Oinosporos, ένα εγχείρημα που βασίζεται στις αρχές της κυκλικής οικονομίας και των μηδενικών αποβλήτων, εισάγοντας τις ευεργετικές ιδιότητες του λαδιού που παράγεται από το τελευταίο στάδιο επεξεργασίας του σταφυλιού, του κουκουτσιού του, στη σύγχρονη και φιλική προς το περιβάλλον κοσμετολογία. 

 

Εικόνα
Οινόσπορος Καλλυντικά Σαπούνια Σταφύλι Oinosporos Αθήνα

 

Εικόνα
Οινόσπορος Καλλυντικά Σαπούνια Σταφύλι Oinosporos Αθήνα

 

Εικόνα
Οινόσπορος Καλλυντικά Σαπούνια Σταφύλι Oinosporos Αθήνα

 

Εικόνα
Οινόσπορος Καλλυντικά Σαπούνια Σταφύλι Oinosporos Αθήνα

 

 

Και ενώ λοιπόν από το 2017 εκκολάπτεται η ιδέα και οι πειραματισμοί της νεαρής επιστημόνισσας, δύο βραβεία που αποσπά ο Oinosporos το 2018 και το 2019, όπως μοιράζεται μαζί μας η Ευαγγελία, δίνουν το απαραίτητο “σπρώξιμο” για να προχωρήσει περαιτέρω το project. Το πρώτο βραβείο προκύπτει μέσα από το πρόγραμμα “Η επιχειρηματικότητα στην πράξη” που υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Λέσχης Επιχειρηματικότητας από το Εργαστήριο Επενδυτικών Εφαρμογών και του Κέντρο Καινοτομίας και Έρευνας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η επόμενη διάκριση  έρχεται το 2019 με την απονομή του χρυσού βραβείου Retail Innovation for Sustainable Ecosystems (RISE) από το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).

 

Το ταξίδι του κουκουτσιού.
Το σταφύλι στη συλλογική μας συνείδηση είναι συνδεμένο με το αποκαλόκαιρο, είναι πλυμένο τσαμπί στη θάλασσα που ξεπλύθηκε από την άμμο, είναι ραστώνη παιδική και ύπνος σε ράντζο σε μια αυλή κάτω από τη σκιά ενός κλήματος. Είναι το μάζεμα στα χωριά που θα πατήσουμε το μούστο και θα καλωσορίσουμε τον οίνο και το επερχόμενο φθινόπωρο, τόσο βαθιά δεμένο με τον λαϊκό πολιτισμό μας όσο το ελαιόλαδο και αυτό το εκτυφλωτικό φως που άλλες φορές φωτίζει και άλλες φορές θαμπώνει τα μάτια μας. Στις μέρες μας η ντόπια οινοποιία έχει πια ξεφύγει από τα κλειστά όρια των οικογενειακών παραγωγών και του χύμα κρασιού και ταξιδεύει τους ελληνικούς οίνους σε ολόκληρο τον κόσμο. Πολύ σημαντικό ρόλο για αυτό όπως συζητάμε με την Ευαγγελία, που έχει περάσει από όλα τα επιμέρους στάδια της οινοποιίας, από την παραγωγή, στις πωλήσεις οίνου, τα εργαστήρια, την έρευνα και την εκπαίδευση, για την εξωστρέφεια και την αλλαγή νοοτροπίας γύρω από τον τομέα έχει παίξει σημαντικό ρόλο η νέα γενιά και η επιστημονική κατάρτιση. 

 

Εικόνα
Οινόσπορος Καλλυντικά Σαπούνια Σταφύλι Oinosporos Αθήνα

 

Εικόνα
Οινόσπορος Καλλυντικά Σαπούνια Σταφύλι Oinosporos Αθήνα

 

Εικόνα
Οινόσπορος Καλλυντικά Σαπούνια Σταφύλι Oinosporos Αθήνα

 

Σταφύλι, κρασί, μούστος και γιγαρτέλαιο! Ο Oinosporos λοιπόν έρχεται να προσθέσει στην εξίσωση το γιγαρτέλαιο και να εκμεταλλευτεί τα υπολείμματα της οινοπαραγωγής. To έλαιο του κουκουτσιού παράγεται από διαδικασία ψυχρής έκθλιψης. Παραδοσιακά είναι διαθέσιμο προς βρώση και θεωρείται μάλιστα γκουρμέ! Τρώγεται όπως το ελαιόλαδο και έχει εκπληκτικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες τις οποίες οφείλει στην υψηλή συγκέντρωση των πολυφαινολών, μειώνοντας σημαντικά τα επίπεδα των ελευθέρων ριζών στον οργανισμό. Μια ιδιότητα ανεκτίμητη για την ενυδάτωσητη, τη σύσφιξη του δέρματος, την καταπολέμηση της ακμής και την προστασία από τον ήλιο. Συγχρόνως οι μαλακτικές και θεραπευτικές ιδιότητες του σταφυλέλαιου βοηθούν στη διατήρηση λαμπερών και υγιών μαλλιών. Η πρώτη ιδέα και το μητρικό προϊόν του Οinosporos ήταν το σαπούνι. Η εξέλιξη  της ιδέας και της απόλυτα φυσικής εκδοχής των πραγμάτων που μπολιάστηκε με στοιχεία της παράδοσης οδήγησε στη σειρά σαπουνιών που συνδυάζουν το σταφυλέλαιο με βοτανικά στοιχεία και άλλες καινοτομίες όπως η παραδοσιακή πίλημα (το φυσικό μαλλί που ενσωματώνεται για απολέπιση). Στη συνέχεια η έρευνα στράφηκε και συνεχίζεται φυσικά προς τα προϊόντα ελαίων για το σώμα και τα μαλλιά που εμπλουτίζονται με αιθέρια έλαια και φυσικά άλλα συστατικά. Τα καλλυντικά έχουν διακριτικά αρώματα,  δεν περιέχουν χημικά συστατικά ή τεχνητά χρώματα και όλη η σειρά είναι unisex & gender free (έχοντας όμως και κάποια εξειδικευμένα προϊόντα για κάθε φύλο) και, φυσικά υπάρχουν και τα πιο “μυρωδάτες” επιλογές με τη λογική να μην ξεφεύγει από  την απαλότητα όχι μόνο στην εφαρμογή τους αλλά και στις αισθήσεις μας.Τέλος, η σειρά Wine Spa είναι φυσικά κεριά που διαχέουν αρώματα που παραπέμπουν σε κρασί στο χώρο μας και ακολουθούν μια “σταφυλο κεντρική” διάθεση..

 

Ήξερες ότι; ένα φυσικό σαπούνι αφού μπει στα καλούπια του χρειάζεται τουλάχιστον ένα μήνα ξεκούρασης. Έτσι το pH πέφτει και όσο περισσότερο ξεκουραστεί τόσο πιο ελαφρύ είναι για το δέρμα μας. 

 

Στο σύνολο τους τα προϊόντα του Oinosporos είναι απολύτως φυσικά, ακόμα και για τις συσκευασίες συνεργάζονται με προμηθευτές που τις φτιάχνουν χειροποίητα, ακόμα και για τις μεταφορές των προϊόντων  θα υπάρχει και η επιλογή διανομής με ποδήλατο. Εκτός από τα zero waste φεστιβάλ που μπορεί να πετύχεις την Ευαγγελία, μπορεί κανείς να γνωρίσει τη δύναμη του γίγαρτου στο χώρο της-κατόπιν συνεννόησης- που βρίσκεται στη στοά Πανεπιστημίου 64. Ο Oinosporos είναι ανοιχτός για συνεργασίες με κάθε ενδιαφερόμενο/η που ακολουθεί μια κοινή βάση στο zero waste, και φυσικά στο ESHOP μπορούμε να παραγγείλουμε τα εξαιρετικά προϊόντα του. Στις πολύ ωραίες δράσεις του Oinosporos είναι η συνεργασία με τοπικά οινοποιεία όπως είναι ο “Πύργος Βασιλίσσης” αλλά και η εξωστρέφεια σε κάβες, βιβλιοπωλεία και οπουδήποτε τα φυσικά προϊόντα μπορούν να βρουν θέση.

Οι μικρές παραγωγές, τα μικρά εγχειρήματα, η αειφορία και η συνείδησή του πλούτου που η γη προσφέρει πλέον είναι κάτι το αναγκαίο. Οι θησαυροί της ντόπιας παραγωγής παίρνουν πια τη θέση που τους αξίζει στη διατροφή (ελπίζουμε τουλάχιστον) και στην καθημερινή μας περιποίηση και παραμένουν προσιτές προς όλες και όλους. Όσο για τα δυναμικά κορίτσια που γνωρίσαμε στο Oinosporos επιβεβαιώσαμε για άλλη μια φορά ότι τα Εξάρχεια αποτελούν ένα καζάνι για τις σύγχρονες και δημιουργικές ιδέες.
 

Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / Φωτογραφίες: Georgia Maragopoulou - advart / Eπιμέλεια δημοσίευσης: Γιώργης Φιοράκης

 

 

Information

Οινόσπορος - Oinosporos 
Χειροποίητα καλλυντικά  

Πανεπιστημίου 64, 5ος όροφος, Αθήνα 

Ηλεκτρονικό κατάστημα  

2103809918 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Η Μαριαλένα μεγάλωσε στο βιβλιοπωλείο της μητέρας της στο Βαρθολομιό και αποφάσισε να ανοίξει ένα μικρό βιβλιοπωλείο στα Εξάρχεια. Οικείο σαν τα βιβλιοπωλεία γειτονιάς που μας μεγάλωσαν, το Book/owski’s...

Go Out

Στον πεζόδρομο της Τσαμαδού, η νεαρή και τολμηρή Αναστασία μας βουτάει στη σχεδόν κινηματογραφική αισθητική των 1970ς και 1980ς retro vintage ρούχων του Dark Cherry. Στην καρδιά του vintage, που είναι τα...

Go Out

Το τολμηρό εγχείρημα της Νεαπολίτισσας Έφης και της ομάδας της, που έμπλεξε μοναδικά στοιχεία της μεσογειακής γης με την ασιατική κουζίνα, μεγάλωσε. Ήπιαμε ένα ντόπιο ροζέ κρασί με την Έφη και μάθαμε τα νέα του...

Go Out

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter