Πέντε χρόνια Melli Yoga Shala στα Εξάρχεια! Πνευματική και φυσική ενδυνάμωση με γιόγκα, ακροβατικά, pole dancing και εναλλακτικούς τρόπους άθλησης.

Στον Λόφο του Στρέφη και στο Melli Yoga Shala, η Μέλλω και η ομάδα της μας κατευθύνουν κατάλληλα με διαφορετικές τεχνικές yoga, χορό σε στύλο και άλλους τρόπους άθλησης μυαλού και σώματος. Από τη γείωση και τον διαλογισμό μέχρι την αιώρηση και την ευλυγισία.

Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / Φωτογραφίες: Georgia Maragopoulou - advart / Eπιμέλεια δημοσίευσης: Γιώργης Φιοράκης

 

Το Melli Yoga Shala, το “σπίτι” της γιόγκα και των εναλλακτικών τρόπων άθλησης, έκλεισε κιόλας πέντε χρόνια στα Εξάρχεια. Στη shala -στα σανσκριτικά σημαίνει σπίτι- της οδού Πετσόβου και Μπενάκη εκεί δίπλα στο πράσινο του δοκιμαζόμενου Στρέφη μας, συντονίζονται οι ανάσες, το μυαλό και το σώμα. Η ψυχή της shala, η Μέλλω Διανελλάκη, έχει καταφέρει με επιμονή και διαρκή ενασχόληση με τις τεχνικές γιόγκα και εναλλακτικών αθλημάτων να διατηρήσει, όχι ένα ακόμα στούντιο γιόγκα, αλλά μια κοινότητα από ανθρώπους που επωφελούνται από τα φυσικά, σωματικά και πνευματικά πλεονεκτήματα της συστηματικής άσκησης. Σπάζοντας τα ταμπού και επιτρέποντάς μας να είμαστε ο εαυτός μας και να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση με το σώμα μας, στη Μelli Yoga Shala προσφέρονται διαφορετικά είδη άσκησης: yoga, pole dancing, aerial, handstands, hoop και άλλα. Η εξάρχειώτισσα υπεύθυνη, με τις ρίζες από το όμορφο Πήλιο, έχει αποφοιτήσει από τη νοσηλευτική, έχει τελειώσει σπουδές στον χορό και εξειδικεύεται στα εναλλακτικά αθλήματα που προσφέρονται από εκείνη και την ομάδα της στον χώρο. Να αναφέρουμε ότι ο χώρος εκτός από τα παρακάτω διατίθεται και για σεμινάρια, πρόβες και κινηματογραφικά γυρίσματα και η ασφάλεια στον χώρο του Melli παίζει, εννοείται, πρωταρχικό ρόλο. 

 

Εικόνα
Melli Yoga Shala Εξάρχεια Αθήνα Σχολή Γιόγκα Λόφος Στρέφη

 

Εικόνα
Melli Yoga Shala Εξάρχεια Αθήνα Σχολή Γιόγκα Λόφος Στρέφη

 

Εικόνα
Melli Yoga Shala Εξάρχεια Αθήνα Σχολή Γιόγκα Λόφος Στρέφη

Melli Yoga Shala - Εμμανουήλ Μπενάκη & Πετσόβου 12 / Facebook | Instagram

 

“H yoga είναι διαλογισμός σε κίνηση”, μας λέει για το είδος άσκησης που έχει πια κατακτήσει τον κόσμο χάρη στα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει στον άνθρωπο. Η yoga είναι ένας συνδυασμός ασκήσεων και αναπνοών μέσα από τον οποίο μπορούμε να ασκηθούμε, να ελέγξουμε το στρες, να συντονίσουμε τη συγκέντρωση και τη σκέψη μας. Είτε δεν έχουμε γυμναστεί ποτέ, είτε είμαστε αθλητές δεν έχει καμία σημασία. Η γιόγκα και οι πρακτικές της απευθύνονται κυριολεκτικά σε κάθε τύπο ανθρώπου. Ενώ καταγράφονται και υπάρχουν πάνω από εκατό τύποι γιόγκα, στην πλειοψηφία οι πρακτικές βασίζονται σε ασκήσεις αναπνοής, διαλογισμού και στάσεις του σώματος (asanas) που ουσιαστικά τεντώνουν και κάμπτουν διαφορετικές μυικές ομάδες. Άλλωστε πρόκειται για μία μια πρακτική που μετράει σύμφωνα με τις υλικές μαρτυρίες από διαφορετικούς πολιτισμούς πέντε χιλιάδες χρόνια παρουσίας στις ζωές των ανθρώπων. Η γενική ιδέα πίσω από την άσκηση διαμέσου των πρακτικών της γιόγκα δεν εμπεριέχει αριστεία ή πρωτιά, είναι ένας τρόπος να εξερευνήσουμε τα σωματικά και πνευματικά όριά μας αλλά και να αποκτήσουμε επίγνωση και να συντονιστούμε με τον εσωτερικό εαυτό και το σώμα μας. Συγχρόνως εντάσσοντας στον τρόπο ζωής μας την άσκηση και την πνευματικότητα της γιόγκα, επηρεάζουμε θετικά την υγεία και προλαμβάνουμε αντί να αντιμετωπίζουμε κατόπιν εορτής μυοσκελετικούς πόνους, τραυματισμούς και ούτω καθεξής. Φεύγοντας από ένα μάθημα γιόγκα, έχουμε αυξήσει την ευελιξία, τη μυική δύναμη, την αναπνοή την ενέργεια και τη ζωτικότητά μας, βελτιώνουμε τον καρδιακό μας ρυθμό, ισορροπούμε τον μεταβολισμό μας και προστατευόμαστε από τραυματισμούς. Συγχρόνως εντοπίζουμε έγκαιρα κάθε αλλαγή στο σώμα, αυξάνουμε τη συγκέντρωσή μας και μειώνουμε σημαντικά τα επίπεδα του στρες. Τα μαθήματα γιόγκα, εδώ, είναι είτε hatha είτε vinyasa yoga σε στρώμα, είτε στην πιο σύγχρονη εκδοχή της aerial με πανιά. 

 

Η Μέλλω μας μιλάει περαιτέρω για τη yoga: “Πρόκειται για ένα αρχαίο ινδικό φιλοσοφικό σύστημα. Γιόγκα σημαίνει ένωση. Είναι η ένωση του σώματος του πνεύματος και του νου. Είναι η τέχνη και η επιστήμη της πνευματικής πειθαρχίας, μέσω της οποίας ο νους καλλιεργείται και ωριμάζει .Έχουμε όλοι την αντίληψη (κυρίως στο δυτικό κόσμο), ότι η γιόγκα έχει να κάνει μόνο με το σώμα μέσω της άσκησης (asana). Φυσικά, σε αυτό δεν υπάρχει κάποιο λάθος γιατί η Asana είναι ένα από τα σκαλοπάτια της. Όμως δουλεύει όλα τα συστήματα του σώματος, μυϊκό, νευρολογικό, κυκλοφοριακό, πεπτικό, σκελετικό, γεννητικό, αισθητηρίων οργάνων. Η γιόγκα ξεκινάει όταν σταματούν οι διακυμάνσεις του νου και μέσα από αυτό να ανακαλύψουμε πράγματα για τον εαυτό μας. Έχει να κάνει με το να αφήνουμε όλα όσα εμποδίζουν το φως του εσωτερικού μας εαυτού να φωτίζει τις στιγμές μας. Να αφήνουμε όλα όσα μας εμποδίζουν να βιώσουμε αυτό που ήδη είμαστε.”

 

 

Εικόνα
Melli Yoga Shala Εξάρχεια Αθήνα Σχολή Γιόγκα Λόφος Στρέφη

 

Εικόνα
Melli Yoga Shala Εξάρχεια Αθήνα Σχολή Γιόγκα Λόφος Στρέφη

 

Εικόνα
Melli Yoga Shala Εξάρχεια Αθήνα Σχολή Γιόγκα Λόφος Στρέφη

 

Από τη γείωση και τον διαλογισμό στην αιώρηση και στην ευλυγισία. Τα είδη yoga που τρέχουν φέτος στο στούντιο, και μπορεί κανείς να κάνει εύκολα drop in να διαλέξει τι του πάει ή να τα συνδυάσει μάθαμε για φέτος ότι είναι: 

Hatha Yoga: O Ήλιος και η Σελήνη. Ha είναι ο ήλιος και tha το φεγγάρι. Hatha λοιπόν είναι η ένωση των αντιθέτων στοιχείων στη φύση, η ισορροπία των αντιθέσεων. Η Hatha Yoga είναι μια αρχαίας πρακτική που προέρχεται από την Ινδία. Επικεντρώνεται στην ενδυνάμωση του σώματος, τη βελτίωση της ευλυγισίας και την επίτευξη ψυχικής ευεξίας μέσω της πρακτικής φυσικών ασκήσεων, αναπνευστικών τεχνικών και ψυχικής συγκέντρωσης. Οι asanas εκτελούνται με προσοχή στη σωστή στάση, την αναπνοή και την εστίαση. Η πρακτική αυτή είναι κατάλληλη για αρχάριους, καθώς περιλαμβάνει βασικές στάσεις και βοηθά στην εξοικείωση με το σώμα και τον ψυχισμό. Αποτελεί τη βάση για πολλές παραλλαγές yoga και σίγουρα ένας ωραίος τρόπος για να εισαχθούμε στον θαυμαστό κόσμο της.  Όπως συμπληρώνει η δασκάλα : “Η Hatha yoga έχει ως στόχο να μετακινήσει κάθε τι στάσιμο και περιττό.  Όλα τα συστήματα ανήκουν στη Hatha yoga. Μέσα στη Hatha υπάρχουν όλες οι Asanas (θέσεις/ασκήσεις), Pranayama (ασκήσεις αναπνοών), Mudras (χειρονομίες χεριών), Bandhas (κλειδώματα). 

 

Εικόνα
Melli Yoga Shala Εξάρχεια Αθήνα Σχολή Γιόγκα Λόφος Στρέφη

 

Εικόνα
Melli Yoga Shala Εξάρχεια Αθήνα Σχολή Γιόγκα Λόφος Στρέφη

 

Yoga: Το όνομα "Vinyasa" προέρχεται από τη σανσκριτική γλώσσα και σημαίνει "συγχέω" ή "τοποθετώ με συγκεκριμένο τρόπο". Η Vinyasa είναι ένας τύπος γιόγκα που εστιάζει στον συνδυασμό της αναπνοής με την κίνηση, οι asanas συνδέονται με μεταβάσεις που ακολουθούν τον ρυθμό της αναπνοής και δημιουργούν έναν ρυθμό και μία ροή. Πρόκειται για μία πρακτική που χρειάζεται μια επιπλέον προσπάθεια μιας και είναι πιο δυναμική και απαιτεί έναν συνδυασμό ασκήσεων και αναπνευστικών τεχνικών. Τα αποτελέσματα της είναι εκπληκτικά σε ό,τι αφορά τη φυσική κατάσταση και την ψυχική συγκέντρωση και συγχρόνως έχει και μια πιο δημιουργική πλευρά σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της, μιας και οι εκπαιδευτές, σχεδιάζουν τις δικές τους σειρές ασκήσεων. Η Μέλλω και η ομάδα της στα μαθήματα, ξέρουμε ότι δεν αμελούν να προσθέτουν το στοιχείο της ευφορίας και με φανταστικές μουσικές, από χαλαρωτικά New Age έως Bauhaus ανάλογα με τη διάθεση). Και όπως μας είπε η Μέλλω: “Η Vinyasa Krama Yoga είναι ένα σύστημα από τον πατέρα της "μοντέρνας γιόγκα" όπως τον αποκαλούν, Sri.Tirumalai Krishmamacharya. Σε αυτή τη μέθοδο μυαλό σώμα και αναπνοή αλληλοεξαρτώνται το ένα από το άλλο. Εδώ ο ασκούμενος εξασκεί την κάθε asana με διαφορετικούς τρόπους.Το μυαλό ακολουθεί μαλακά και απαλά την ujjayi αναπνοή (αναπνοή στο λαιμό)”.

 

Aerial Yoga: Yoga που υποστηρίζεται από πανιά (ή αλλιώς αιώρες). Δύναμη, ευλυγισία αλλά και ενθουσιασμός είναι κάποια απο τα οφελη που αποκομίζουμε για κάθε στάση που πετυχαίνουμε. Οι ασκήσεις της aerial εκτελούνται με την ενίσχυση των ειδικών πανιών. Οι ειδικές αιώρες είναι σχεδιασμένες για να υποστηρίζουν το βάρος του σώματος μας κατά τη διάρκεια των ασκήσεων. Κλασικές στάσεις / ασκήσεις / ακροβατικά, γίνονται στον αέρα. Όπως μας είχε πει και η instructor όταν μιλήσαμε για τα εναέρια αθλήματα: “Η aerial yoga έχει πολλαπλά οφέλη, δεν έχει ηλικία, δε χρειάζεται εμπειρία και δεν παίζουν ρόλο το βάρος και το πόσο γυμνασμένοι είμαστε. Το ειδικό πανί σε σχήμα αιώρας στηρίζει το βάρος μας και μας επιτρέπει να κάνουμε ευκολότερα ασκήσεις που μας δυσκολεύουν στο έδαφος. Επιπλέον, από την εμπειρία μου μπορώ να σας πω ότι είναι μια ωραία μέθοδος, πέρα από την άσκηση, να ξεπεράσουμε σιγά σιγά οποιαδήποτε φοβία έχουμε σε σχέση με το ύψος και όχι μόνο”.  Και αν σου μοιάζει με πρόκληση, δε μένει παρά να τη δοκιμάσεις φτιάχνοντας ένα πρόγραμμα, που όπως ξέρουμε μπορεί να συνδυάσει όλα τα προσφερόμενα είδη γιόγκα, pole, εναέριων σε ένα σημείο, με την ίδια ομάδα που ξέρουμε και εμπιστευόμαστε.

 

Εικόνα
Melli Yoga Shala Εξάρχεια Αθήνα Σχολή Γιόγκα Λόφος Στρέφη

 

“Το σύνολο της γιόγκα περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα στοχαστικών και αυτοπειθαρχικών πρακτικών, όπως διαλογισμό, μάντρα, «προσευχή», εργασία αναπνοής και άλλα, τα οποία μπορούν όλοι να εφαρμόσουν, ανεξάρτητα από το βάρος, την ηλικία, τη σωματοδομή και άλλα. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες που έχουν γίνει, σημαντικά από τα οφέλη της είναι: η βελτίωση της ευελιξίας, μείωση στρες/άγχους, βελτίωση ψυχικής υγείας, ενίσχυση ανοσοποιητικού, αύξηση δύναμης και ευλυγισία, βελτίωση ισορροπίας, καλύτερη ποιότητα ύπνου, βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου και του καρδιάς, βελτίωση της υγείας των οστών αλλά και μείωση βάρους για οποίο/ον/α το επιθυμεί.”

 

Από τις τέχνες του τσίρκου, στη γειτονιά μας για άσκηση που σπάει τις νόρμες και διασκέδαση λοιπόν. Άλλωστε η εισηγήτρια, πρώτα απ΄όλα είναι χορεύτρια και έτσι η ροή κα η χορευτικότητα δε λείπουν από τις πρακτικές της. Δίνοντας θεατρικότητα στην άσκηση, η αναμέτρηση με τις δυνάμεις και τις αντοχές μας γίνεται διασκέδαση. Ασκούμαστε για να περνάμε καλά, όπως λέει και το μότο του χώρου. 

 

Εικόνα
Melli Yoga Shala Εξάρχεια Αθήνα Σχολή Γιόγκα Λόφος Στρέφη

 

Εικόνα
Melli Yoga Shala Εξάρχεια Αθήνα Σχολή Γιόγκα Λόφος Στρέφη

 

Εικόνα
Melli Yoga Shala Εξάρχεια Αθήνα Σχολή Γιόγκα Λόφος Στρέφη

 

 

Pole Dancing: “Φέτος είχαμε τη μεγαλύτερη συμμετοχή στο χορό σε στύλο από αγόρια”, μας λέει η Μέλλω, και πιάνουμε ξανά το νήμα ή μάλλον τον στύλο, για να έρθουμε σ’ επαφή με την ιστορία του pole dancing. Δε μας κάνει εντύπωση καθώς θυμόμαστε ότι στην Ινδία και την Κίνα τα παραδοσιακά αθλήματα σε στύλο εκτελούνταν, λόγω της μεγάλης μυικής δύναμης που και αντοχής που απαιτούσαν, από άνδρες και είχαν να κάνουν με ακροβατικά ή αναρρίχηση. Ο ριζοσπαστικός τρόπος άσκησης στους στύλους που είναι στημένοι στη shala περιλαμβάνει στροβιλισμούς, αναστροφές, αναρριχήσεις, ανατροπές και εννοείται χορευτικά. Είναι μια πρακτική εγύμνασης που ενισχύοει την αυτοπεποίθησή, τη φυσική κατάσταση, δυναμώνει και αξιοποιεί τη δύναμη των άκρων με εντυπωσιακά αποτελέσματα,  συγχρόνως είναι και άκρως διασκεδαστική. Στο στούντιο μπορούμε να παρακολουθήσουμε ανεξαρτήτως φυσικά φύλου, ηλικίας και φυσικής κατάστασης μαθήματα από το πλέον δημοφιλές άθλημα για κάθε επίπεδο. Δείτε αναλυτικά τη συνέντευξή μας για το pole dancing εδώ.

 

Τα ακροβατικά δεν είναι μόνο για το τσίρκο! Πάει καιρός που τα εναέρια αθλήματα βγήκα από το στενό πλαίσιο του τσίρκου και των preformer και πέρασαν ως ένας εναλλακτικός τρόπος άσκησης στην καθημερινότητά μας. Στην αίθουσα του Melli Yoga εκτός από τους στύλους, του Pole dancing, σειρά στις ασκήσεις που μας δίνουν φτερά παίρνει το πολύ ιδιαίτερο στεφάνι ή aerial Hoop. Όπως μάθαμε στη σχετική μας συζήτηση πέρσι, το hoop είναι ένας μεταλλικό κύκλος, που μοιάζει με έναν μεγάλο κρίκο, κατασκευασμένος από αλουμίνιο ή χάλυβα. “Αυτό που κάνουμε με τη μέθοδο του aerial hoop είναι να σωματοποιήσουμε τη ροή της κίνησης”. Στα μαθήματα όπως γίνεται και με το pole, συνδυάζεται ο χορός -όταν το στεφάνι περιστρέφεται- και ακροβατικά -όταν μένει στατικό-. Στην ίδια λογική εντάσσονται και τα μαθήματα Flexibily & HandStands (ευλυγισία και στηρίξεις/ κατακόρυφοι). Η ευλυγισία είναι ένας προτεινόμενος τόπος εξάσκησης για τη μείωση των μυικών πόνων. Μέσα από ένα πρόγραμμα με διατάσεις και ασκήσεις κινητικότητας των αρθρώσεων αποκτούμε ευλύγιστο σώμα και πονάμε λιγότερο. Σε συνδυασμό με τους κατακόρυφους ενισχύεται σημαντικά και η μυϊκή ενδυνάμωση. Δείτε αναλυτικά τη συνέντευξή μας για τα ακροβατικά και εναέρια αθλήματα εδώ

 

Ίσως, τελικά πρέπει να δούμε λίγο τον κόσμο ανάποδα μήπως και τον καταλάβουμε. Αν ψάχνεις τρόπους να αγαπήσεις αυτό που είσαι και να αφεθείς, τότε είσαι στο ιδανικό σημείο. Η Μέλλω και η φοβερή ομάδα που έχει δημιουργήσει θέλουν να δούμε την άσκηση από την πιο ευχάριστη πλευρά της, και εδώ και πλέον μια πενταετία το έχουν καταφέρει.
 

Information

Melli Yoga Shala
Εμμανουήλ Μπενάκη & Πετσόβου 12, Εξάρχεια - Λόφος Στρέφη
6983284877

Facebook | Instagram

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Η Αργυρώ και η Ευαγγελία Κοκκίνη συνεχίζουν την παράδοση και εξελίσσουν τις υπηρεσίες στον νέο χώρο του στεγνοκαθαριστηρίου Athens Laundry. Βουτάμε στα καθαρά μας ρούχα και την ιστορία ενός επαγγέλματος και...

Go Out

Η Μαριαλένα μεγάλωσε στο βιβλιοπωλείο της μητέρας της στο Βαρθολομιό και αποφάσισε να ανοίξει ένα μικρό βιβλιοπωλείο στα Εξάρχεια. Οικείο σαν τα βιβλιοπωλεία γειτονιάς που μας μεγάλωσαν, το Book/owski’s...

Go Out

Μια δραστήρια εξαρχειώτισσα, η Ευαγγελία Σωτηροπούλου, δημιούργησε το πρότζεκτ Oinosporos. Χειροποίητα φυσικά καλλυντικά και προϊόντα, από το λάδι του κουκουτσιού του σταφυλιού, με μια ολιστικά φιλική προς το...

Go Out

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter