Κοινωνική κουζίνα και πορεία αλληλεγγύης στη Νοταρά 26

Η Κατάληψη Στέγης Προσφύγων, Μεταναστών Νοταρά 26 απευθύνει κάλεσμα σε πορεία αλληλεγγύης στο τέλος Μαρτίου.

 

Το Σάββατο 30 Μαρτίου, από τις 15:00 θα γίνει προ-συγκέντρωση μπροστά από την κατάληψη με φαγητό από την Συλλογικη Κουζινα El Chef, στις 17:00 θα ακολουθήσει η πορεία αλληλεγγύης στην Κατάληψη Στέγης Προσφύγων/Μεταναστών Νοταρά 26 στην γειτονιά των Εξαρχείων και από τις 19:00 bar +DJ set για οικονομική ενίσχυση της κοινότητας.

 

Το κάλεσμα:
Στις 25 Σεπτεμβρίου 2015, το κτίριο επί της οδού Νοταρά 26 απελευθερώθηκε από την εγκατάλειψή του, ως μια ακόμη δράση έμπρακτου αντιρατσισμού και αντιφασισμού, αυτό-οργάνωσης, αλληλεγγύης, δίνοντας σε χιλιάδες ανθρώπους την κλεμμένη τους ζωή και το δικαίωμα να ορίζουν οι ίδιοι τις ζωές τους μακριά από ανθρωποφύλακες και εργολάβους της φιλανθρωπίας. Έκτοτε η Κατάληψη Στέγης Προσφύγων/Μεταναστών Νοταρά 26, αγωνίζεται ηχηρά ή άηχα, φανερά ή κρυφά, επιτυχημένα ή αποτυχημένα, πάντοτε όμως ασταμάτητα ενάντια σε κάθε λογής εκμετάλλευση που υπόκεινται οι μετανάστριες και οι πρόσφυγες από το κράτος και το κεφάλαιο.

Στα τελευταία χρόνια που πέρασαν, οι περισσότερες προσφυγικές καταλήψεις χτυπήθηκαν από το κράτος και τους κάθε λογής λεκέδες του (μπάτσους, φασίστες, funds κ.α.). Οικογένειες με παιδιά, μόνες γυναίκες, ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, ασθενείς, ανάπηροι, και επιζώντες βασανιστηρίων αποσπάστηκαν βάναυσα από την καθημερινότητα και τις σχέσεις τους και εγκλωβίστηκαν στη βαρβαρότητα της κρατικής καταστολής, των στρατοπέδων συγκέντρωσης και των απελάσεων. Οι δημόσιοι χώροι των Εξαρχείων χτυπήθηκαν από το επενδυτικό κεφάλαιο και περιχαρακώθηκαν σε λαμαρίνες, επιχειρηματίες προωθούν τη δική τους οπτική για τα Εξάρχεια, μια οπτική που θέλει μόνο τουρίστες και καταναλωτισμό, ενώ αμέτρητα συντρόφια απειλήθηκαν, χτυπήθηκαν και διώχθηκαν. Παρόλα αυτά τόσο η Νοταρά 26 όσο και η συνολικότερη αντίσταση ενάντια στην πολυμέτωπη επίθεση που δεχόμαστε στις καταλήψεις μας, στην πλατεία Εξαρχείων, στον λόφο Στρέφη και στους πεζοδρόμους μας, είναι ακόμα εδώ χάρη στην αλληλεγγύη και των αγώνα των συντροφιών μας.

Η κατάληψή μας, όπως και τα υπόλοιπα εγχειρήματα στέγασης  προσφύγων/μεταναστριών, δεν βρεθήκαν απλά τυχαία στη γειτονιά των Εξαρχείων στη βάση μιας «έκτακτης συνθήκης». Στα Εξάρχεια, τα εγχειρήματα αυτά συνάντησαν την αμέριστη αλληλεγγύη τόσο των κατοίκων της περιοχής όσο και του κόσμου του αγώνα που συσπειρώνεται σε αυτά και αγωνίζεται ενάντια στην καταπίεση, την κρατική καταστολή, την αστυνομική βία, τα σχέδια του κράτους, του κεφαλαίου, των συμφερόντων της κάθε εξουσίας και που πάντα στέκονταν αλληλέγγυα σε πρόσφυγες, μετανάστριες, πολιτικούς κρατούμενους και κάθε λογής της τάξης των καταπιεσμένων. Η Νοταρά 26 είναι ακόμα μια κατάληψη που εφαρμόζει την πάγια ιδέα μας πως κανείς δεν πρέπει να ζει στα κολαστήρια των κέντρων κράτησης ή στους δρόμους και όλες οι παραπάνω αξίες που συνθέτουν τα Εξάρχεια, ήταν, είναι και θα είναι η αλυσίδα που αλληλοτροφοδοτεί εκείνα που καταπιέζονται. Και γι’ αυτό όσο υπάρχει καταπίεση, τα Εξάρχεια θα είναι το πυροτέχνημα απέναντι στον στρατό κατοχής που έχει *προσωρινά* σταθμεύσει στη γειτονιά.

Ο αγώνας ενάντια στις κατασταλτικές επιχειρήσεις, τον εξευγενισμό και την τουριστικοποίηση της γειτονιάς μας είναι μεγάλος. Ταυτόχρονα ο αγώνας μας ενάντια στα εγκλήματα του κράτους απέναντι στις μετανάστριες και τους πρόσφυγες οφείλει να είναι μεγαλύτερος και να μαζικοποιείται. Πολύνεκρα ναυάγια, επαναπροωθήσεις, απέραντοι φράχτες, χαμένα ασυνόδευτα παιδιά, φασιστικά πογκρόμ, απαγωγές και κακοποιήσεις, εγκλεισμοί σε στρατόπεδα και φυλακίσεις, εργασιακή εκμετάλλευση, σοβαρά προβλήματα στέγασης, έλλειψη πρόσβασης σε υγεία και εκπαίδευση, καθημερινή καταδίωξη και εκφοβισμοί μέσω των επιχειρήσεων σκούπας και των ελέγχων, είναι λίγες από τις ποινές που καταδικάζονται εκείνοι που αμφισβητούν το καθεστώς των συνόρων.
Ενώ στόχος μας είναι να υπάρχει χώρος στέγασης για όσους το έχουν ανάγκη προσωρινά, βλέπουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους να αναζητούνε μια μόνιμη πλέον κατοικία στην κατάληψη μας. Η κρίση πρόσβασης σε στέγαση, με τα υψηλά ενοίκια και τις ρατσιστικές συμπεριφορές κάποιων ιδιοκτητών, καθιστούν αδύνατη οποιαδήποτε άλλη επιλογή. Από το τέλος του καλοκαιριού, όλο και περισσότεροι άνθρωποι χτυπούν την πόρτα της κατάληψης αναζητώντας κάποιο μέρος για να μείνουν. Μόνοι, ζευγάρια, αλλά κυρίως οικογένειες, έγκυες γυναίκες, ακόμη και γυναίκες που μόλις γέννησαν. Μη μπορώντας πάντοτε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες όλων αυτών των ανθρώπων και μη έχοντας άλλη λύση, τους ζητάμε να περιμένουν μερικές μέρες, εβδομάδες ή μήνες μέχρι να μπορέσουμε να διαθέσουμε ένα δωμάτιο. Για εμάς, είναι ξεκάθαρο ότι οι αυτόνομες δομές στέγασης, οι καταλήψεις, είναι μια από τις λύσεις σε αυτή τη συστημική κοινωνική βία. Αλλά δεν υπάρχουν αρκετές. Και όσες εξακολουθούν να υπάρχουν, απειλούνται, ποινικοποιούνται ή εκδιώκονται.
Η Νοταρά 26, η κοινότητά μας, θα συνεχίσει να στέκεται απέναντι σε εκείνους που καταδικάζουν ανθρώπους εγκλωβισμένους σε σύνορα, στρατόπεδα συγκέντρωσης, στους δρόμους ή στην ανέχεια και την εκμετάλλευση, προσπαθώντας να ανταποκριθεί στα επιτακτικά αιτήματα που επιβάλλεται να δώσουμε συλλογικές απαντήσεις: αξιοπρεπής στέγαση, πρόσβαση σε υγεία και εκπαίδευση, χαρτιά για όλα/όλες/όλους, κοινοτική και αλληλέγγυα ζωή όλων των καταπιεσμένων.

Συνέλευση Κατάληψης Στέγης Προσφύγων/Μεταναστών Νοταρά 2

 

Εικόνα
Κατάληψη για τη στέγαση προσφύγων και μεταναστών.

 

 

Ενισχύουμε οικονομικά αγοράζοντας μια μπλούζα Νοταρά 26. Φορώντας την διαδίδεται το μήνυμα της αλληλεγγύης παντού. Οι μπλούζες είναι διαθέσιμες σε όλα τα μεγέθη και σε παιδικά. Θα τις βρείτε το επόμενο Σάββατο (30/3) στον χώρο την ημέρα πορείας αλληλεγγύης στην Κατάληψη Στέγης Προσφύγων/Μεταναστών Νοταρά 26. Είναι επίσης διαθέσιμες από τώρα στο Καφενείο και στη Συλλογικη Κουζινα El Chef στην τιμή των 10 ευρώ (Σύντομα διαθέσιμες και σε περισσότερα μέρη).

 

Εικόνα
Κατάληψη για τη στέγαση προσφύγων και μεταναστών Πορεία

Η fb σελίδα της Κατάληψης Στέγης Προσφύγων/Μεταναστών Νοταρά 26

 

 

Information

Που
Κατάληψη Στέγης Προσφύγων/Μεταναστών 

Ναυάρχου Νοταρά 26, Εξάρχεια

Πότε
Σάββατο 30 Μαρτίου, 2024
Προσυγκέντρωση στις 15.00 και Πορεία στις 17.00

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

H Aphrodite HGW και ο συνεργάτης της, συνθέτης και μουσικός παραγωγός Sifudindan, παρουσιάζουν το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ της, με τίτλο "Ατάλαντη" στο HGW std. Η παρουσίαση του άλμπουμ, θα έχει την μορφή...

local

Η μεγάλη εβδομάδα του βιβλίου από τις Εκδόσεις των Συναδέλφων μας περιμένει στο βιβλιοπωλείο, με μεγάλες προσφορές σε χιλιάδες τίτλους βιβλίων.

local

Το φιλοζωικό μπαζάρ που διοργανώνει η ομάδα "Αδέσποτα Εξάρχεια" στην πλατεία Εξαρχείων, με βίγκαν φαγητά και γλυκά, αλλά και λαμπάδες, ρούχα, τσάντες, χειροποίητα αντικείμενα, κοσμήματα, βιβλία και είδη δώρων...

local

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter