Φύγε, λαμαρίνα! Flashmob στην Πλατεία Εξαρχείων.

Σε μια στιγμή πλήθος ανθρώπων που έχουν ενημερωθεί για το flashmob συγκεντρώνονται στην πλατεία Εξαρχείων. Όσες και όσοι δε γνωρίζουν, αναρωτιούνται τι θα συμβεί και γιατί…!

*Flashmob: ξαφνική συγκέντρωση ομάδας ανθρώπων σε δημόσιο χώρο με σκοπό την εφαρμογή μιας ασυνήθιστης δράσης η οποία κανονίζεται εκ των προτέρων και συμβαίνει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Οι δράσεις αυτές που συνήθως περιλαμβάνουν μια μορφή τέχνης (χορό, μουσική, καλλιτεχνικό δρώμενο) έχουν σκοπό να διαταράξουν την καθημερινότητα μέσω της τέχνης και να δηλώσουν την αντίθεσή τους σε κάποιο κοινωνικό γεγονός. Επιπλέον, δίνουν τη δυνατότητα σε ανθρώπους που δεν μπορούν να βρουν τον εαυτό τους σε άλλο κομμάτι διαμαρτυρίας να εναντιωθούν με αυτόν τον τρόπο σε όσα συμβαίνουν. 
 

Από τα ξημερώματα της 9ης Αυγούστου 2022 η Πλατεία Εξαρχείων είναι κυκλωμένη από λαμαρίνες, ψηλά συρματοπλέγματα και δυνάμεις καταστολής. Ενάντια στο καθεστώς αστυνομικής βίας που έχει επιβληθεί, κάτοικοι και συλλογικότητες αγωνίζονται με κάθε τρόπο, με αποτέλεσμα έναν ποικιλόμορφο αγώνα. Στη γειτονιά των Εξαρχείων χωράνε όλες οι μορφές έκφρασης και κάθε διαφορετικός τρόπος σκέψης και σύμφωνα με τους κατοίκους, αυτό ακριβώς θέλουν να εξαφανίσουν, παραδίνοντας την γειτονιά στην τουριστικοποίηση και τον εξευγενισμό.  
 

Remote video URL

"Επειδή ζούμε μαζί, γελάμε μαζί, κλαίμε αγκαλιασμένοι/ες, μοιραζόμαστε χαρές και φόβους, χορεύουμε μαζί, εκφραζόμαστε μαζί. Στα πλαίσια αυτού του αγώνα πραγματoποιήσαμε μια δράση flashmob, για να εκφράσουμε με έναν όχι και τόσο συνηθισμένο τρόπο την αντίδρασή μας ενάντια στα σχέδια του κράτους να εξαλείψει την ανθρώπινη παρουσία μέσα και έξω από την πλατεία και τη γειτονιά μας. Με κάθε μας συντονισμένο βήμα διεκδικήσαμε το έδαφος που μας στερούν και ενώσαμε τα χαμόγελά μας που μας δίνουν δύναμη στην καθημερινότητά μας. Σύμμαχος η τέχνη που μας έφερε κοντά σε συνδυασμό με το χαμόγελο στα πρόσωπα των περαστικών και των περίοικων."

Η τέχνη παντού
Τα παιδιά μέσα μας
Τα μπαλέτα στους δρόμους
Ο έρωτας στην επόμενη γωνία
Τα σπίτια στα δέντρα
Τα δέντρα στους δρόμους
Η ομορφιά στους δρόμους
Οι επιθυμίες μας στους δρόμους
Εμείς; Στους τέσσερις τοίχους;
(Από το ποίημα Πειθαρχία Τέλος - Ζωή Μαγική)  

 

"Όχι, εμείς στον δρόμο, με την τέχνη, τους ανθρώπους μας και την δύναμη του μαζί! Η συνεχεια στο επόμενο flashmob… Ποιος ξέρει; Ίσως να το βρείτε μπροστά σας στον δρόμο εκεί που πηγαίνετε στη δουλειά σας, σε μια πλατεία που θα κάθεστε να πάρετε μια ανάσα, εκεί που περιμένετε το λεωφορείο, που είστε σταματημένοι/ες στο φανάρι. Όπου το πετύχετε, μπείτε ανάμεσα στους άλλους και πάρτε μέρος σε λίγα λεπτά απρόσμενης ομορφιάς! Μέχρι να διώξουμε τις λαμαρίνες - Ώσπου να ανακτήσουμε το χώρο μας!", αναφέρουν οι κάτοικοι.

 
//Διαβάστε ακόμη:  

- Ελεύθερα Εξάρχεια. Κάτοικοι και συλλογικότητες συσπειρώθηκαν ξανά. 

- Αυθόρμητη πορεία - διαμαρτυρία για τις λαμαρίνες στον Λόφο του Στρέφη. 

- Οι κάτοικοι υπερασπίζονται την ιστορική πλατεία Εξαρχείων και το άγαλμα των τριών μικρών ερωτών.
 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

O Λεωνίδας, ένας 33χρονος πάνκης και η παρέα του θέλουν να ανέβουν στην ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου. Τελικά για ποιον θα είναι πιο δύσκολο; Η ταινία αναδεικνύει τη δύναμη της θέλησης, της φιλίας και της…punk...

InexTV

Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου, η Ανοιχτή Ορχήστρα μαζί με τη γειτονιά των Εξαρχείων και καλλιτεχνικές ομάδες, στάθηκε απέναντι στις επιβαλλόμενες αναπλάσεις και τον εξευγενισμό της γειτονιάς κόντρα στη θέληση των...

InexTV

Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες που δρα τόσες ημέρες αυτοοργανωμένα, οργάνωσε συνέντευξη τύπου στα πλαίσια της προσπάθειας ενημέρωσης του κόσμου για την κατάσταση και τις ανάγκες στο Πεδίον του...

InexTV

Newsletter